21 MAYIS SÜRGÜN PROGRAMIMIZ

21 Mayıs Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nın 150. Yıldönümü'nde Derneğimiz özel bir program düzenledi. Saat 18.00'de Kıbrıs Meydanı'nda Çeçen Kültür Derneği, Dağıstanlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve İnsan Hakları Derneği Kahramanmaraş Şubesi'nin de katılımlarıyla basın açıklaması okundu. Basın açıklamasının başında Manisa'nın Soma ilçesinde kaybetmiş olduğumuz madenci kardeşlerimiz için saygı duruşu yapıldı. Daha sonra Dernek Başkanımız Lisan ALKIŞ, Çerkes Sürgünü hakkında bilgiler vererek, Çerkeslerin taleplerini içeren basın açıklamasını okudu. Basın açıklamasının metni şöyledir: "Tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştiren Çerkesler, 101 yıl süren Rus-Kafkas savaşı sonrasında anayurtlarından Osmanlı topraklarına sürülmüşlerdir. Bu yıl Çerkes Sürgünü'nün 150. yıldönümüdür. Dünyanın dört bir yanına dağıtılmış olsalar da Çerkesler, anayurtlarını hiç unutmadılar. Her türlü olumsuz koşullara ve engellemelere karşın atalarından aldıkları dil ve kültürlerini gerek köy ve kasabalarında gerekse şehirlerde kurdukları dernekler aracılığıyla yaşatmaya, devam ettirmeye çalışmaktadırlar. Büyük Çerkes Sürgün ve Soykırımının 150 yılını andığımız bugünde biz Çerkeslerin bu konudaki problemleri ve bu problemlerin çözümüne dair talepleri ise şu şekilde özetlenebilir.

* Dünyanın dört bir yanına dağıtılmış olan Çerkesler, Çarlık Rusyası'nın uyguladığı etnik temizlik politikası sonucu günümüzde tamamen yok olma tehlikesi ile karşı kaşıyadır. Bu nedenle Çerkesler, yaşadıkları soykırım ve sürgünün, Rusya Federasyonu ve dünya kamuoyu nezdinde tanınmasını talep etmekte ve Rusya Federasyonu'ndan özür beklemektedir.

* Çerkesler, bir daha benzer katliamlar yapılmaması ve benzer acıların çekilmemesi için uğradıkları haksızlıkları telafi edecek adaleti istiyorlar. Çerkesler, bu trajediyle ilgili imparatorlukların ardıllarından, özellikle Rusya Federasyonu ve Türkiye'den tarihsel haksızlığın gideirlmesi için adım atmalarını, Çerkeslerin anayurtları ile bütünleşmesi için çifte vatandaşlık haklarının tanınmasını talep ediyorlar.

* Çerkesler soykırım ve sürgünde yaşamını yitirdiklerine saygı gösterilmesini, kaybettiklerinin onurlu bir şekilde anılmasını istiyorlar.

* Çerkesler tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak kültürel ve dilsel çeşitliliğinin korunmasını, Çerkes dili, kültürü ve kimliğini yaşatmaya yönelik mücadelelerinin desteklenmesini, başka hiçbir Kafkas dilinin Ubıhça gibi yok olmamasını istiyorlar.

* Çerkesler, haklı taleplerini göz ardı eden ve bu tarihsel trajediyi inkar edenlerin, insanlığa karşı en ağır ve en büyük suça ortak olacağını hatırlatıyorlar.

* Çerkesler geçmişi unutmadan tüm insanlık onuru için, onurlu bir gelecek istiyorlar.

* Kısacası biz Çerkesler insanlığa karşı işlenen suçların kurbanları için adalet istiyoruz.

* Artık tarihle barışmak istiyoruz.

* Toplumumuzun hafızasındaki travmanın umuda dönüşmesini istiyoruz.

* Ve son olarak Büyük Çerkes Soykırımı ve Sürgününde hayatını kaybeden, tarifsiz acılara mahkum edilen atalarımızı rahmetle anıyor, onların maruz kaldıkları katliamları, kendilerine reva görülen eziyet ve zulümleri asla unutmayacağımızı ve gelecek nesillerin bu tarih şuuruyla yetiştirilmesi için ne gerekiyorsa yapacağımızı huzurlarınızda tekrar yineliyoruz.

Basın açıklamasının sonunda sessizce ayrılarak Derneğe geçildi. Hemşehrimiz Öğretmen Ömer ÜNSAL'ın resimlerinin de sergilendiği ve sunumunu Aysun ÖZCAN'ın yapmış olduğu Dernekteki programın açılış konuşmasını Dernek Başkanımız Lisan ALKIŞ yaptıktan sonra; Gizem ve Furkan ÇINAR'dan 21 Mayıs konulu şiir, Behiye ÖREN ve Semih CANBOLAT'tan Ğıbza (Ağıt) ve Gülşah BOLAT, Gizem ELÇİ, Seval APAYDIN, Selçuk AKYILDIZ, Emre ÖZDEMİR, Turgay ALAGÖZ, Berat MÜDERRİSOĞLU, Şamil KOÇ, Gizem ÇINAR, Furkan ÇINAR, Sait KAYNAR ve Furkan Batuhan ESER'den oluşan tiyatro ekibinden Sürgün'ü anlatan ve atalarımızın yaşadığı sıkıntıları iliklerimize kadar bizlere hissettiren tiyatro sahnelendi.

Duygu dolu bu tiyatro gösterisinin ardından Hayati GÜNEŞ'den Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Yenal COŞKUN'dan şehitlerimizin ruhuna dualar okundu. Program etli pilav ikramıyla sona erdi.

Yağışlı havaya rağmen Kıbrıs Meydanı'na gelen ve salonumuzu dolduran hemşehrilerimize, geçen yıl olduğu gibi Sürgün'ü ve atalarımızın yaşadıkları sıkıntıları iliklerimize kadar hissettiren gençlerimize ve programda emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.